Saturday, September 12, 2009

Khasyiatillah (Part 3): Wujudkah 'khasyiatillah' dalam diri kita?

assalamualaikum wbt..

Agak lambat meng'update' tajuk khasyiatillah ni..huhu..hope one day i can read arabic books well..ameen.Anyway, again..this is one of subtopics in a book titled "Islah Qulub" by 'Amru Khaled; i'm just elaborating in Malay for sharing purpose (dan mungkin hanya sedikit penambahan isi; juga sebagai perkongsian, insyaAllah). Well friends, sebelum kita masuk kpd isi-isi dalam bahagian kali ni..jom refresh dulu apa yg tlh dibincangkan dalam 2 bahagian yg lepas secara ringkas..supaya kita sama-sama dapat kaitkan dan fahamkan dengan mantap tentang khasyiatillah ni insyaAllah..

1) Definisi khasyiatillah: Secara mudahnya, rasa takut kepada Allah SWT yg disertai kecintaan kepada-Nya.. 2) Hari kiamat sebagai salah satu medium pencetus rasa khasyiatillah.. (anda boleh merujuk kpd post2 lepas utk ulasan lebih lanjut..these were just main points.)

Sebenarnya utk tajuk kali ni, point nye diulas di awal topik dalam buku tersebut. Tapi saya menyusunnya balik ke bahagian 3 supaya lebih sesuai dgn cara penulisan dan untuk pemahaman saya sendiri..

Ok kita bermula dengan tanyakan pada diri:

هل نحن نخشى الله عز وجل؟؟

Hmm..nak jawab soklan ni, kita kena amik beberapa contoh yg berlaku dalam masyarakat untuk memilih jawapan samada 'ya' atau 'tidak' bg soalan di atas.

1) Penderhakaan terhadap ibu bapa

Penulis bertanya kpd kita..berapa ramai ibu yg menangis kerana perbuatan anaknya? Dan saya tambah, berapa ramai bapa yg jasa keringatnya dibalas dgn hadiah 'sebuah rumah' oleh anaknya? --> rumah orang2 tua :(

Kenapa kita melihat khasyiatillah dr aspek ini?
"Dan Tuhanmu tlh perintahkn spy engkau x mnyembah mlainkn kpdNya smata2 & hndklh engkau brbuat baik kpd ibubapa. Jk slh seorg dr keduanya atau kedua2nya skli, smpai kpd umur tua dlm jagaan & peliharaanmu, mk jgnlh engkau brkata kpd mereka (sbarang prkataan kasar) sekalipun prkataan "ah" & jgnlh engkau mnengking mnyergah mereka, ttp kataknlh kpd mereka prkataan yg mulia (yg brsopan santun). Dan hndklh engkau mrendah diri kpd kduanya krn belas kasihan & kasih sayangmu & doaknlh (utk mereka, dgn brkata): Wahai Tuhanku! Cucurilh rhmt kpd mereka brdua sbagaimana mereka tlh mncurahkn kasih sygnya mmelihara & mndidikku sms kecil." [al-Isra':23-24]

Lihat perkataan yg di'bold' pd ayat di atas. Ia adalah sesuatu yg besar apabila ALLAH PERINTAHKAN!! Macamana kita boleh ckp kita ada khasyiah dalam masa yg sama tidak menjalankan perintah-Nya? Macamana nak ckp kita ni jatuh cinta tp kata2 Kekasih itu tidak dituruti?

Sabda Nabi SAW: "Keredhaan Allah terletak pd keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pd kemurkaan ibubapa." (Riwayat at-Tarmizi)

Hmm..saya ibaratkan di sini..perjalanan menuju keredhaan Allah SWT itu seolah2 kita ingin merentasi sebuah sungai dari satu tebing ke tebing yg satu lagi di mana adanya redha Allah itu. Sungai itu adalah sungai kemurkaan-Nya..kita memerlukan jambatan yg kukuh supaya perjalanan itu selamat dan kita mendapat apa yg diimpikan...dan jambatan itu adalah jambatan keredhaan ibu bapa..

2) Dosa-dosa lidah
Penulis minta kita muhasabah lidah kita..berapa byk perkataan2 halal & haram keluar dari mulut kita hari ini? Berapa byk ghibah, namimah, perkataan dusta? Dan berapa byk pula zikrullah, selawat, perkataan2 yg bermanfaat?

Ketahuilah bahawa orang yg ada khasyiatillah adalah org yg berfikir sebelum berkata-kata..

Sabda Nabi SAW: "Tidak akan lurus keimanan seorang hamba sehingga lurus pula hatinya, tidak akan lurus pula hatinya sehingga lurus pula lidahnya. Dan seorang hamba tidak akan masuk syurga selagi tetangganya belum aman dari kejahatannya." [Riwayat Ibnu Abid-Dunya]

Dan sabda Rasulullah SAW lagi dalam hadith riwayat Bukhari dan Muslim: "Sesiapa yg beriman kpd Allah dan Hari Akhirat, maka berkatalah yg baik ataupun diam sahaja."

Hmm...dalam hadith2 di atas, lidah dikaitkan terus dengan keimanan seseorang...bukankah itu menunjukkan ia sesuatu yg besar utk dijaga?

Maka sama-samalah kita menjaga lidah daripada memungkiri janji, bergurau berlebihan, memaki hamun, berkata2 yg tak perlu, mengadu domba, membocorkan rahsia, mengumpat dsb. (saya highlight kan 2 contoh di atas kerana kita seringkali lupa or tak perasan dengannya..astaghfirullah..)

Untuk penjelasan yg lebih baik saya syorkan anda ke sini

3) Pandangan
Penulis bertanya lagi..di mana khasyiatillah pada mata? Terpeliharakah mata ini ketika menonton televisyen, melayari internet dsb..? Sejauh mana kita jaga pandangan kita kerana adanya khasyiatillah?

قل للمؤمنين يغضوا من أبصرهم
"Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram)"
[an-Nur:30]


Maka dalam ayat ni, sekali lagi diseru kepada ORANG-ORANG YANG BERIMAN untuk menjaga pandangan..bukankah ia satu seruan yg besar? Terkesankah kita dengan ayat ini jika benar hadirnya khasyiatillah di hati??

Dan bagaimana pula dengan wanita2 yg menjadikan dirinya 'bahan pameran'?
 • yang langsung tidak menutup aurat
 • yang berhijab tapi sebahagian rambutnya dinampakkan
 • yang bertudung dan berpakaian lengkap tapi ibarat balutan nangka pakaiannya itu
 • dan mungkin ada yg lebih teruk daripada 3 contoh di atas...
وقل للمؤمنت يغضضن من أبصرهن ويحفظن فروجهن "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka.." [an-Nur:31]

Sekali lagi kepada perempuan2 YANG BERIMAN..jagalah pandangan dan peliharalah kehormatan..bukankah ia satu seruan yg besar? Terkesankah kita dengan ayat ini jika benar hadirnya khasyiatillah di hati??

4) Syabab (Pemuda pemudi)

Paling ketara bila bicara tentang syabab di zaman ini adalah hubungan antara lelaki dan perempuan..
 • Malu yang hilang
 • Azam yang luntur
 • Determination yang lemah
Maka terjadilah pelbagai masalah yg merosakkan akidah serta iman mereka..jangan kata yg tak belajar agama, yg celik agama pun turut sama hanyut..ibadah yg menjadi pengikat hati antara seorang hamba dan Tuannya tidak lagi terlaksana..yang fardhu tidak sempurna, yg sunat ditinggalkan, qiamullail tidak lagi didirikan; kecuali sebahagian kecil dari mereka..

Tanya pada diri, duhai diri..bilakah kali terakhir mata ini basah kerana takutkan Allah? Bilakah kali terakhir ia basah kerana rindukan cinta-Nya? Bilakah solat yg terakhir yg menjadikan kita rasa sangat dekat dengan-Nya?

Lihatlah al-Quran di dalam rumahmu...mungkin sekali ia dipenuhi debu kerana kurangnya yang membaca..

Lihatlah di masjid2 pada waktu solat fardhu...dimanakah pemuda2?

Apakah yg menjadikan pemuda-pemuda kita ni sangat syaghal (busy) sehingga al-Quran itu tidak terbelek, masjid2 itu tidak dipenuhi..? Kitab Suci itu tidak lagi menjadi hafalan mereka kerana fasihnya lagu2 artis pujaan dinyanyikan setiap hari..dan masjid2 itu kosong kerana penuhnya tempat2 hiburan..

Mereka sibuk dengan: siapa yang paling kaya sekarang..siapa menang anugerah Oskar, siapa yang paling hebat main bola sepak..siapa..siapa..dan siapa...????? Tetapi tidak hadir sedikit pun di hati2 itu..siapakah orang2 beriman?

[al-Mukminun: 1-11]
 • Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman.
 • Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya.
 • Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia.
 • Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu).
 • Dan mereka yang menjaga kehormatannya.
 • Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela.
 • Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas.
 • Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya.
 • Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya.
 • Mereka itulah orang-orang yang berhak mewarisi.
 • Yang akan mewarisi Syurga Firdaus; mereka kekal di dalamnya.
Di manakah letaknya ayat2 al-Quran dan hadith2? Apakah ia memberi kesan kpd hati ini?

"Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya dan ada pula di antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya dan ada juga di antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan."
[al-Baqarah:74]

Dan ingatlah ayat ini:
فويل للقسية قلوبهم
"..Maka kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang keras membatu hatinya.."
[az-Zumar:22]

Maka kembali kepada hati2 ini...tanyakan pada ia..wahai hati, berserahkah kamu dengan apa yg diseru kepadamu dari Tuhanmu? Wahai hati, bergetarkah kamu tatkala mendengarkan alunan2 kalamullah? Wahai hati, terhiburkah dikau oleh ayat-ayat Allah di kala musibah melanda?

Jika 'tidak'..hadirkah khasyiatillah dalam diri ini?

Kita bersama2 dalam jalan tarbiyah..sama2 ingin membaiki hati, membersihkan diri..menghadirkan diri dalam majlis2 ilmu, mendengar beribu pengisian dsb...tapi ketahilah bahawa usaha itu takkan membuahkan hasil selagimana hati kita enggan khusyuk..

"Oleh itu berilah peringatan (kepada umat manusia dengan ajaran Al-Quran), kalau-kalau peringatan itu berguna (dan sudah tentu berguna). Kerana orang yang takut (melanggar perintah Allah) akan menerima peringatan itu. Dan (sebaliknya) orang yang sangat celaka akan menjauhinya. Dialah orang yang akan menderita bakaran Neraka yang amat besar (azab seksanya). Selain dari itu, dia tidak mati di dalamnya dan tidak pula hidup senang."
[al-A'la:9-13]

Kesimpulannya, khasyiatillah itu tekut beserta cinta kpd Allah SWT. Tidak dipanggil 'takut kpd-Nya' sekiranya tidak bergetar jiwa tatkala mendgr ayat2 yg menceritakan kerasnya azab Allah. Dan tak diistilahkan 'cinta kpd-Nya' jika tidak terdetik di jiwa utk menghampiri-Nya tatkala mendgr seruan2 kpd Yang Maha Esa...

InsyaAllah next part kita adalah part terakhir...dan kita sentuh sedikit sirah Nabi SAW dan kisah para sahabat yg menunjukkan hadirnya khasyiatillah dalam hati mereka..sebagai pemberi semangat utk sama2 kita pupuk ia dlm hati kita insyaAllah..

Wallahu'alam..

No comments: